Verlichting

Kelvin

Kelvin (K) is de eenheid die de kleurtemperatuur van een lichtbron aanduidt. Hoe minder kelvin, hoe warmer de lichtkleur. Hoe meer kelvin, hoe kouder de lichtkleur. Bij psmlighting maken we het onderscheid tussen drie soorten kleurtemperatuur:Warm wit: 2700K - vooral voor sfeerverlichting in woningen, restaurants en hotelsNeutraal wit: 3000K - vaak in winkels, showroo...

Lees meer

Kan ik achteraf nog lampen toevoegen aan een railsysteem?

Je kan zeker nog lampen toevoegen aan een rail. Er moet wel met volgende zaken rekening gehouden worden:Een rail van 48V: het aantal lampen hangt af van het vermogen van de transformator.Een rail van 230V: Je mag de maximale stroomsterkte van de rail niet overschrijden.

Lees meer

Kan ik profielen op maat bestellen?

Een standaard product past niet altijd perfect op de plaats waar jij dat wilt. Daarom passen wij de armaturen aan naargelang jouw wensen en de afmetingen van jouw decor. Let wel op: op maat gemaakte profielen kunnen wij na verkoop niet terugnemen.

Lees meer

Schilderijverlichting

Met schilderijverlichting zet je een schilderij letterlijk in de spotlights. Door armaturen boven of rond het schilderij te plaatsen, kan iedereen je kunstwerk in volle glorie aanschouwen.

Lees meer

Sensor

Sensors werken als een schakelaar om bepaalde elektrische kringen en lampen aan of uit te schakelen. Sensors bedien je niet met de hand, maar ze detecteren zelf bewegingen, warmte enz. Dat kan zeer handig zijn, bijvoorbeeld om in een kamer waar geen beweging is, het licht automatisch uit te schakelen.

Lees meer

Spiegelverlichting

Wanneer je voor een badkamerspiegel staat heb je krachtig en waarheidsgetrouw licht nodig. Daar dient de spiegelverlichting voor. Deze armaturen bevinden zich boven of rond de spiegel zodat je jezelf in alle detail kan zien.

Lees meer

Waterproef

Met waterproef bedoelt men waterdicht. Er kan dus geen water in een toestel of een aansluiting doordringen. Dat is van toepassing in omgevingen zoals de badkamer of de tuin waar armaturen in aanraking kunnen komen met water.

Lees meer

Railsysteem

Bij een railsysteem plaatsen we een rail waarin je één of meerdere verlichtingsarmaturen kan klikken. Dat kan zowel aan een plafond bevestigd worden of gependeld hangen.

Lees meer

IP-waarde

De IP-waarde (International Protection) geeft met twee cijfers aan hoe zeer een elektrisch toestel beschermd is tegen vaste voorwerpen en water/vocht. Het eerste cijfer kan een waarde hebben van nul tot zes en geeft de bescherming tegen vaste voorwerpen weer. Het tweede cijfer gaat van nul tot acht en toont de bescherming tegen water/vocht. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming.

Lees meer

Lichtverdelingscurve

De lichtverdelingscurve geeft in een diagram weer hoe het licht van een lichtbron zich verspreidt. De vorm die je op onderstaande tekening ziet, is eigenlijk de vorm die het licht aanneemt als het de bron, bijvoorbeeld een lamp, verlaat. Op de lichtverdelingscurve staan twee lijnen: een stippellijn (het zijaanzicht op een lichtbron) en een volle lijn (het vooraanzicht op een lichtbron). Als je ...

Lees meer

LED

LED staat voor Light Emitting Diode: een licht uitstralende diode. Het is een halfgeleider die licht afgeeft als je er een bepaalde elektrische stroom door stuurt. De kleur van de LED hangt af van het type materiaal waaruit de geleider bestaat. Ter vergelijking: een gloeilamp geeft licht omdat een gloeidraad verwarmd wordt. Dat toont onmiddellijk één van de grote verschillen met een LED....

Lees meer

RGB

Rood, Groen en Blauw zijn de hoofdkleuren in het RGB-kleursysteem. Door deze kleuren te mengen kan je alle andere kleuren vormen. Hetzelfde geldt voor RGB-verlichting.

Lees meer

Lumen

Lumen (lm) is de eenheid van lichtstroom. Het is met andere woorden de hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Je meet dus de helderheid van een lichtbron, onafhankelijk van de richting van de lichtbundel.

Lees meer

Lux

Lux is de eenheid van verlichtingssterkte. Het is de hoeveelheid licht die op een specifieke oppervlakte valt. Je kan het dus eigenlijk zien als de lumen per vierkante meter. In tegenstelling tot de lichtsterkte (candela), speelt de afstand tot de lichtbron hier een grote rol. Hoe dichter, hoe meer lux en omgekeerd.

Lees meer

CRI

De CRI waarde duidt aan hoe waarheidsgetrouw een lichtbron de omgeving weergeeft. Zo heeft daglicht de maximumwaarde van 100. Hoe lager de CRI-waarde van het licht, hoe grauwer een object er zal uitzien.

Lees meer

Kleurenspectrum

Normaal zonlicht ziet er wit uit, maar eigenlijk bevat het alle kleuren die je in een regenboog kan zien en nog een aantal andere kleuren die je niet met het menselijke oog kan zien. Het kleurenspectrum bevat de volgende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet en de onzichtbare kleuren. Al die kleuren kan je dan weer mengen om nieuwe kleuren te maken.

Lees meer

Kleur

Licht bestaat uit verschillende golflengtes met telkens een andere kleur. Wij zien dat een rood object rood is omdat dat object alle andere golflengtes absorbeert, behalve de rode golflengte.

Lees meer

Candela

Candela (cd) is de eenheid die weergeeft hoeveel licht een lichtbron in een bepaalde richting uitstraalt. Met andere woorden: de lichtsterkte. Dat wordt bepaald door de openingshoek. Hoe groter die hoek, hoe meer Candela. Ter vergelijking: Candela is Latijns voor kaars. 1 cd komt dus ongeveer overeen met de lichtsterkte van een kaars.

Lees meer