Hoe onderhoud ik mijn verlichtingsarmaturen?

De lente is volop in het land en het is met andere woorden opnieuw tijd voor de jaarlijkse lenteschoonmaak. Alles wordt piekfijn in orde gebracht voor de lente- en zomermaanden, zowel binnen als buiten. Iets wat vaak over het hoofd gezien wordt tijdens die schoonmaak is de verlichting. Het is namelijk zeer belangrijk om je verlichtingsarmaturen regelmatig te reinigen. Maar hoe doe je dat nu het beste? Wat mag je wel en niet gebruiken? Hieronder vind je alvast meer informatie en enkele do’s en don’ts!

Algemeen

Bij Psmlighting produceren we onze binnen- en buitenverlichting altijd uit hoogwaardige materialen zoals aluminium, messing en inox. Daarnaast kunnen zo goed als alle armaturen in verschillende poederlakkleuren verkregen worden. Bij een correcte en regelmatige reiniging van de armaturen, zal je er nog langer van kunnen genieten.

DO:

 • Schakel je verlichting uit voor je aan de schoonmaak begint
 • Gebruik altijd een zachte, droge of lichtvochtige doek zodat je de poederlak of vernis niet kan beschadigen.

DON’T

 • Gebruik in geen geval agressieve reinigingsmiddelen die chemicaliën bevatten zoals ammoniak of alcohol. Zulke producten tasten het oppervlak en het kleur van de armatuur permanent aan en laten blijvende schade achter. Als je toch een reinigingsmiddel wil gebruiken, neem er dan een met een neutrale pH-waarde.
 • Gebruik geen schurende middelen om krassen in de armaturen te vermijden.
 • Vermijd overmatig watergebruik.
 • Reinig armaturen niet in de vlakke zon of als ze warm zijn

Binnenverlichting

Armaturen in je interieur worden weinig tot nooit blootgesteld aan extreem vuil. Vaak gaat het hier over afstoffen of een klein vlekje.

Voor het verwijderen van stof, gebruik je het beste een zachte, droge vod. Eventueel kan je gebruik maken van een lichtvochtige doek, zorg er dan zeker voor dat deze nat gemaakt werd met zuiver water. Droog je armaturen ook altijd goed af na gebruik van water.

Vlekken verwijder je het beste met een lichtvochtige doek. Wrijf niet te hard op de armatuur om krassen te vermijden. Droog je armatuur volledig af na reiniging. Gaat het om vliegenscheten? Probeer deze dan niet hardhandig te verwijderen. Vliegenscheten bijten in het vernis en veroorzaken permanente schade.

Glas

Bij Psmlighting hebben we heel wat armaturen met handgeblazen glazen onderdelen of elementen, al dan niet gekleurd glas. Armaturen met glas zijn een populaire trend en een echte eyecatcher in je interieur, maar ze vangen ook heel wat stof op.

DO: Gebruik steeds een droge en zachte doek om krassen te vermijden.

DON’T:

 • Gebruik geen reinigingsmiddelen. Deze kunnen permanente vlekken nalaten op het glas.
 • Wees voorzichtig, wrijf niet te hard over het glas.
 • Wees extra voorzichtig bij de glazen met coating. Die hebben een fragiele buitenlaag die zeer gevoelig is aan krassen.

Messing

Een materiaal dat extra aandacht vraagt is messing, dat steeds meer aan populariteit wint door de mooie gouden kleur. Messing kan doorheen de jaren van kleur veranderen onder invloed van verschillende factoren, zoals bv. vochtigheid. Voor dagelijks onderhoud raden wij daarom aan om steeds een zachte, droge doek te gebruiken.

Voor een intense reiniging kan je zuiver water gebruiken. Doe dit niet op regelmatige basis en enkel als de armatuur in contact gekomen is met vuil.

DON’T: Gebruik absoluut geen agressieve reinigingsmiddelen op messing armaturen. Die beschadigen de typerende gouden kleur permanent.

Buitenverlichting

Armaturen die in de tuin, op het terras, aan de gevel of op de oprit gemonteerd worden, komen regelmatig in contact met vuil en harde weersomstandigheden. De buitenarmaturen bij Psmlighting worden grotendeels vervaardigd in inox of aluminium en zijn dus bestand tegen corrosie en roest. Al neemt dat niet weg dat ook onze buitenarmaturen regelmatige reiniging vragen.

Ook voor het behoud van de levensduur van de poedercoating moeten armaturen gereinigd worden. De levensduur van de poedercoating wordt negatief beïnvloed door vuil, vocht, zuren, zouten en andere agressieve stoffen. De aanbevelingen voor onderhoud worden grotendeels bepaald door de ligging en de plaatsing van de toestellen.

Over het algemeen gelden voor buitenarmaturen dezelfde aanbevelingen als voor binnenverlichting.

 • Gebruik geen schurende middelen die het materiaal of de poedercoating kunnen beschadigen.
 • Vermijd overmatig gebruik van water.
 • Reinig oppervlakken met een droge of lichtvochtige doek.
 • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Deze leiden tot vlekkenvorming in de coating en tasten de laklaag aan.

In het binnenland raden wij aan om buitenverlichting minstens 2 keer per jaar te reinigen. Om oppervlakkig vuil te verwijderen, volstaat het gebruik van een lichtvochtige doek. Wrijf niet te hard om krassen te vermijden.

Wil je toch een reinigingsmiddel gebruiken? Kies dan voor middelen met een neutrale pH-waarde tussen 5 en 8. Er zijn op de markt specifieke inox cleaners verkrijgbaar en ook bij psmlighting kan je zo’n product verkrijgen. Na gebruik van een reinigingsmiddel is het belangrijk om de armatuur nogmaals met zuiver water af te spoelen en met een droge doek grondig af te drogen.

Montage aan de kust

Armaturen die in kustgebieden geplaatst worden, hebben specifieke aandacht nodig. Door de aanwezigheid van zand en zout in de lucht, kunnen de materialen sneller aangetast worden. Daarom raden wij aan om buitenarmaturen aan de kust minstens 4 keer per jaar te reinigen. Dat doe je het beste met een vochtige doek om de zand- en zoutdeeltjes te verwijderen.

Psmlighting biedt voor kustgebieden het kleur dubbel behandeld inox (kleurencode: 5BB) aan. Dit raden wij steeds aan bij montage op de dijk of dicht bij het strand zelf. Wens je toch een lakkleur op je armatuur in plaats van inox kleur, dan kunnen wij een extra primer voorzien (mits meerprijs) onder de laklaag die je armatuur beter beschermt tegen vuil.

Armaturen dicht bij de grond

Armaturen in plantenperkjes, op een terras of oprit komen naast het gewone vuil ook regelmatig in contact met reinigingsmiddelen zoals bleekwater of besproeiing tegen onkruid of ongedierte. Als dat het geval is, moet de armatuur direct na contact met het desbetreffende product gereinigd worden met zuiver water. Langdurig contact met zulke agressieve producten kan blijvende schade berokkenen aan de laklaag of het materiaal van de armatuur zoals bijvoorbeeld verkleuring.

Zit je nog met vragen over onderhoud en reiniging van verlichtingsarmaturen? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.