Wat is een bolgewricht?

Wat is een bolgewricht en waarvoor dient het?

Als je het gamma van psmlighting al even kent, herken je de ‘B3’ misschien al in de productreferenties. B3 wijst erop dat de armatuur in kwestie voorzien is van een bolgewricht. Maar wat is dat nu juist en waarvoor dient het?

Een bolgewricht gebruiken we bij psm zo goed als altijd bij hanglampen met een vaste tige. Op het einde van de tige zit er dan een klein bolletje bevestigd dat past in een opening van 16mm. Zo’n opening wordt voorzien in de plafondbasis die je kiest bij je hanglamp.

Dat bolgewricht zit er uiteraard niet zomaar en heeft weldegelijk een functie. Het spreekwoord ‘tegen de lamp lopen’ gebeurt af en toe ook eens letterlijk en daarnaast worden hanglampen vaak schoongemaakt en afgestoft. In die gevallen is een bolgewricht geen overbodige luxe. Het bolletje zorgt ervoor dat de lamp niet stokstijf blijft hangen, waardoor de tige niet kan breken. Met zo’n bolgewricht beweegt de hanglamp mooi mee en komt deze vanzelf opnieuw loodrecht te hangen.

Hoe herken je de artikels met een bolgewricht?

De meeste artikels die voorzien zijn van een bolgewricht hebben de code B3 in de bestelreferentie. Staat B3 niet vermeld in de referentie, dan kan je het op nog 3 andere manieren achterhalen:

 1. Kijk naar het ‘eindtype’ dat aangeduid staat op de website en de cataloog. Staat daar B3, dan heeft de armatuur een bolgewricht.
 2. Kijk naar de afbeelding van het product. Zie je bovenaan een bolletje, dan is de hanglamp uitgerust met een bolgewricht.
 3. Kijk naar de omschrijving van het product. Staat daar ‘hanglamp met bolgewricht’, dan zit je juist.
Voorstelling hanglamp met bolgewricht

Ben je niet zeker? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder met meer informatie.

Hoe vind ik de juiste plafondbasis voor artikelen met B3?

Psmlighting heeft een uitgebreid gamma inbouw en opbouw basissen voor pendels met bolgewricht. De vermelding B3 kan je steeds terugvinden in de omschrijving van de basis in kwestie.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om je pendels aan of in het plafond te bevestigen.

 1. Enkel - met een inbouwrozet
 2. Enkel - met een opbouwrozet
 3. Meerdere samen op een plafondbasis

In de eerste twee gevallen wordt er door psmlighting standaard een gat voorzien in de rozet. Hier hoef je dus enkel je gewenste hanglamp en rozet te bestellen en je bent klaar.

In het geval dat je meerdere hanglampen op één plafondbasis wil combineren, heb je volgende zaken nodig:

 1. Kies de plafondbasis.
  Rondo Box – Texo – Maestro – Juba
 2. Kies het aantal gaten dat in de basis voorzien moet worden met B3.
  De correcte bestelreferentie hiervoor is 000B3. Deze code houdt in dat wij het aantal gaten zullen boren in de plafondbasis voor hetzelfde aantal hanglampen met bolgewricht.
 3. Kies de hanglamp met B3.
 4. Stuur een tekening bij de bestelling hoe de gaten geboord moeten worden om misverstanden te vermijden.

Zit je nog met vragen en had je meer informatie gewenst over het bolgewricht? Contacteer ons gerust voor meer informatie.