VM Tegels

"Maak van onze showroom op alle vlakken een beleving."

Kort maar krachtig, zo luidde onze opdracht bij VM Tegels in Oostkamp. De tegelzaak gebruikt verschillende ruimtes waar je als bezoeker telkens in een andere leefwereld stapt. Op die manier wordt het eenvoudig om je in te beelden hoe een bepaalde tegel eruit zal zien in jouw specifieke thuisomgeving. Om de verschillende stijlen in de toonzaal goed tot hun recht te laten komen, wou VM de kracht van verlichting inzetten.

Aangezien het om een toonzaal ging, was een van onze prioriteiten de CRI-waarde. Hiermee duiden we aan hoe waarheidsgetrouw een lichtbron de omgeving weergeeft. Daglicht heeft de maximumwaarde van 100. Voor de lampen bij VM Tegels kozen we voor CRI 95. Ook qua kleurtemperatuur hielden we rekening met een waarheidsgetrouwe weergave van de tegels en opteerden we voor 3000° kelvin.

De algemene verlichting

We kozen voor twee types algemene verlichting. Enerzijds zijn er rails met onze Mero-spots met Citizen ledmodule van 230 V (volt) en 2000 lm (lumen). Deze zijn makkelijk te verplaatsen waardoor de toonzaal vlot opnieuw ingericht kan worden. Anderzijds besloten we in de inkom en de tegeltuin te werken met ingebouwde ledstrips. Deze werkten we respectievelijk in de crepi en de gipsplaat in, zodat de twee ruimtes naadloos in elkaar over zouden vloeien. We plaatsten de strips willekeurig, maar wel telkens parallel om de naadloze overgang nog te versterken.

De eyecatcher: gependelde Times kaders

In de vide, de grote open ruimte waar je zicht hebt op zowel het gelijkvloers als de eerste verdieping zorgden we voor een topper: gependelde Times kaders. Deze kunnen van kleur veranderen, zowel automatisch als via bediening. Op deze manier kan men voor elk event of tentoonstelling de juiste sfeerverlichting gebruiken. Bovendien kunnen de kaders up/down schijnen. Een van de mogelijke kleuren is natuurlijk die van de VM Tegels-huisstijl: rood.

Kantoorverlichting

Als het gaat om kantoorverlichting, weegt het praktische aspect iets zwaarder door. Je wil namelijk te allen tijde een sterke, maar aangename lichtbron. Voor de VM Tegels-kantoren stelden we daarom onze Luxors voor. Dat zijn vierkante of rechthoekige inbouwspots met een Xicato-ledmodule. Kantoorruimtes zijn vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat verlicht. De kwaliteitsvolle Xicato is daarom uitermate geschikt voor net die lange branduren. De rails zelf werden in de gipsplaat ingebouwd, waardoor ze subtiel in de ruimte opgaan.

In het kantoor van bedrijfsleider Thibaut Vanhollebeke pasten we opnieuw de rode bedrijfskleur toe in onze Pivot-inbouwspots. Vanop het gelijkvloers zie je trouwens deze mooie rode binnenkanten, wat een leuk effect geeft.

De tentoonstellingsruimte

Aangezien elke showroomruimte een aparte sfeer moest uitstralen, kozen we telkens voor verschillende manieren van verlichting. Zo passeerden onze Moby's, Maestro's en Tubo's de revue maar werkten we ook met simpele maar stijlvolle staande lampen om een echte huiselijke sfeer te creëren. In sommige ruimtes werkten we zelfs met bladgoud om zo de exclusiviteit van de tegels te benadrukken.

Met ledstrips slaagden we er ten slotte in om de juiste plaatsen subtiel te accentueren. Zo konden we de stijlvolle trappen, nissen en kasten in de schijnwerpers zetten, maar ook een verlicht plafond voorzien in de kelder zonder armaturen te gebruiken.

Na al die leuke eyecatchers is er nog één element dat we niet belicht hebben. We wilden namelijk de klanten van VM-Tegels al van buiten begroeten, om ze dan subtiel mee naar binnen te leiden. We kozen ervoor om buiten in de galerij lichtlijnen te plaatsen die we helemaal doortrokken naar binnen. Zo is de overgang van buiten naar binnen minimaal en wijzen we als het ware de klant de weg naar binnen.

Geeft dit project je inspiratie voor je eigen lichtplannen? Neem dan zeker vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde producten