Skip to content
PSM Lighting
Sustainability Events Publications
FAQ

FAQ

Elektrisch

Sluimerstroom of sluipstroom is de elektriciteit die een apparaat verbruikt in stand-by-stand. Denk bijvoorbeeld aan je televisie of modem. Het gaat telkens om kleine hoeveelheden, maar vele apparaten samen kunnen op jaarbasis heel wat energie opslorpen.

Een stopcontactpaal biedt de oplossing voor zij die in hun tuin overal toegang tot het elektriciteitsnet willen. Een klein en onopvallend paaltje bevat één of meerdere stopcontacten waar je een elektrisch apparaat op kan aansluiten.

Stopcontactpaal.

Op basis van de hoogte van de spanning is er een indeling in laagspanning en hoogspanning. Is de spanning lager dan 1000V bij wisselspanning of 1500V bij gelijkspanning, dan spreekt men over laagspanning.

Verlichting

Op basis van de hoogte van de spanning is er een indeling in laagspanning en hoogspanning. Is de spanning lager dan 1000V bij wisselspanning of 1500V bij gelijkspanning, dan spreekt men over laagspanning.

Kelvin (K) is de eenheid die de kleurtemperatuur van een lichtbron aanduidt. Hoe minder kelvin, hoe warmer de lichtkleur. Hoe meer kelvin, hoe kouder de lichtkleur.
Bij psmlighting maken we het onderscheid tussen drie soorten kleurtemperatuur:

  • Warm wit: 2700K - vooral voor sfeerverlichting in woningen, restaurants en hotels

  • Neutraal wit: 3000K - vaak in winkels, showrooms en als algemene verlichting in kantoren

  • Koud wit: 4000K - koel licht verhoogt de concentratie en wordt bijgevolg het vaakst toegepast in kantoren, magazijnen en industriële werkomgevingen

Je kan zeker nog lampen toevoegen aan een rail. Er moet wel met volgende zaken rekening gehouden worden:

  • Een rail van 48V: het aantal lampen hangt af van het vermogen van de transformator.

  • Een rail van 230V: Je mag de maximale stroomsterkte van de rail niet overschrijden.

Kan ik achteraf nog lampen toevoegen aan een railsysteem?.

Een standaard product past niet altijd perfect op de plaats waar jij dat wilt. Daarom passen wij de armaturen aan naargelang jouw wensen en de afmetingen van jouw decor.

Let wel op: op maat gemaakte profielen kunnen wij na verkoop niet terugnemen.

Met schilderijverlichting zet je een schilderij letterlijk in de spotlights. Door armaturen boven of rond het schilderij te plaatsen, kan iedereen je kunstwerk in volle glorie aanschouwen.

Sensors werken als een schakelaar om bepaalde elektrische kringen en lampen aan of uit te schakelen. Sensors bedien je niet met de hand, maar ze detecteren zelf bewegingen, warmte enz. Dat kan zeer handig zijn, bijvoorbeeld om in een kamer waar geen beweging is, het licht automatisch uit te schakelen.

Wanneer je voor een badkamerspiegel staat heb je krachtig en waarheidsgetrouw licht nodig. Daar dient de spiegelverlichting voor. Deze armaturen bevinden zich boven of rond de spiegel zodat je jezelf in alle detail kan zien.

Met waterproef bedoelt men waterdicht. Er kan dus geen water in een toestel of een aansluiting doordringen. Dat is van toepassing in omgevingen zoals de badkamer of de tuin waar armaturen in aanraking kunnen komen met water.

Bij een railsysteem plaatsen we een rail waarin je één of meerdere verlichtingsarmaturen kan klikken. Dat kan zowel aan een plafond bevestigd worden of gependeld hangen.

De IP-waarde (International Protection) geeft met twee cijfers aan hoe zeer een elektrisch toestel beschermd is tegen vaste voorwerpen en water/vocht. Het eerste cijfer kan een waarde hebben van nul tot zes en geeft de bescherming tegen vaste voorwerpen weer. Het tweede cijfer gaat van nul tot acht en toont de bescherming tegen water/vocht. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming

De lichtverdelingscurve geeft in een diagram weer hoe het licht van een lichtbron zich verspreidt. De vorm die je op onderstaande tekening ziet, is eigenlijk de vorm die het licht aanneemt als het de bron, bijvoorbeeld een lamp, verlaat. Op de lichtverdelingscurve staan twee lijnen: een stippellijn (het zijaanzicht op een lichtbron) en een volle lijn (het vooraanzicht op een lichtbron). Als je op een curve enkel een volle lijn ziet, wil dat zeggen dat beide lijnen samenvallen.

LED staat voor Light Emitting Diode: een licht uitstralende diode. Het is een halfgeleider die licht afgeeft als je er een bepaalde elektrische stroom door stuurt. De kleur van de LED hangt af van het type materiaal waaruit de geleider bestaat.

Ter vergelijking: een gloeilamp geeft licht omdat een gloeidraad verwarmd wordt. Dat toont onmiddellijk één van de grote verschillen met een LED. Die verliest namelijk geen energie aan hitte en is dus veel efficiënter.

Rood, Groen en Blauw zijn de hoofdkleuren in het RGB-kleursysteem. Door deze kleuren te mengen kan je alle andere kleuren vormen. Hetzelfde geldt voor RGB-verlichting.

Lumen (lm) is de eenheid van lichtstroom. Het is met andere woorden de hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Je meet dus de helderheid van een lichtbron, onafhankelijk van de richting van de lichtbundel.

Lux is de eenheid van verlichtingssterkte. Het is de hoeveelheid licht die op een specifieke oppervlakte valt. Je kan het dus eigenlijk zien als de lumen per vierkante meter. In tegenstelling tot de lichtsterkte (candela), speelt de afstand tot de lichtbron hier een grote rol. Hoe dichter, hoe meer lux en omgekeerd.

De CRI waarde duidt aan hoe waarheidsgetrouw een lichtbron de omgeving weergeeft. Zo heeft daglicht de maximumwaarde van 100. Hoe lager de CRI-waarde van het licht, hoe grauwer een object er zal uitzien.

Normaal zonlicht ziet er wit uit, maar eigenlijk bevat het alle kleuren die je in een regenboog kan zien en nog een aantal andere kleuren die je niet met het menselijke oog kan zien. Het kleurenspectrum bevat de volgende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet en de onzichtbare kleuren. Al die kleuren kan je dan weer mengen om nieuwe kleuren te maken.

Licht bestaat uit verschillende golflengtes met telkens een andere kleur. Wij zien dat een rood object rood is omdat dat object alle andere golflengtes absorbeert, behalve de rode golflengte.

Candela (cd) is de eenheid die weergeeft hoeveel licht een lichtbron in een bepaalde richting uitstraalt. Met andere woorden: de lichtsterkte. Dat wordt bepaald door de openingshoek. Hoe groter die hoek, hoe meer Candela. Ter vergelijking: Candela is Latijns voor kaars. 1 cd komt dus ongeveer overeen met de lichtsterkte van een kaars.