Doorgaan naar content
PSM Lighting
Duurzaamheid
Evenementen Publicaties FAQ

Duurzaamheid

Een duurzame toekomst waarin welzijn, schoonheid, duurzaamheid en milieubewustzijn hand in hand gaan, daar zorgt psmlighting elke dag voor.

Wij streven naar een circulaire economie, dit is een economisch systeem waarin producten, materialen en hulpbronnen worden ontworpen, gebruikt en hergebruikt om afval te minimaliseren en duurzaamheid te bevorderen.

Het draait om het sluiten van de kringloop, waarbij producten aan het einde van hun levensduur worden gerecycled of hergebruikt, in plaats van weggegooid te worden.

Circular economy

Een duurzame toekomst waarin welzijn, schoonheid, duurzaamheid en milieubewustzijn hand in hand gaan, daar zorgt psmlighting elke dag voor.

Met onze milieubewuste en ecologische investeringen willen we een effectieve impact te creëren. Dat betekent op de eerste plaats inzetten op hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en het correct sorteren, recycleren, verwerken of hergebruiken van materialen. Hierdoor verkleinen we de ecologische voetafdruk van onze designverlichting en zorgen we voor een schonere wereld.

Maar we doen meer. Onze inspanningen voor het gebruik van gecertificeerde materialen, milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en samenwerkingen met regionale leveranciers verminderen de hoeveelheid afval en de CO2-uitstoot en stimuleren de lokale economie.

Samen met onze werknemers, leveranciers en klanten streven we elke dag naar een milleuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde samenleving. We slaan de handen in elkaar, stimuleren innovatie en gaan op weg naar een ecologische toekomst.

Onze inspanningen trekken we door naar een concreet plan van aanpak, deze lichten we hier graag uit in 8 punten:

1

DE ZON, onze energiebron

Door te kiezen voor meer dan 300 zonnepanelen hebben we het productieproces van onze designverlichting veel duurzamer en milieuvriendelijker gemaakt.
Zonnepanelen verminderen namelijk aanzienliik de uitstoot van broeikasgassen en verkleinen onze ecologische voetafdruk. Ze zorgen voor duurzame en hernieuwbare energie en een onafhankelikheid van traditionele energiebronnen.

Sorteren, recycleren en afval voorkomen

We installeerden een eigen afval- en containerpark: zo sorteren en recycleren we efficienter en kunnen erkende firma's ons afval correct ophalen en verwerken. Productieoverschotten beperken we tot het minimum om onze impact op de omgeving aanzienlijk te verkleinen.

Met ons machinepark kunnen we brut material ideal opdelen om zo weinig mogelijk afval te creeren. Hebben we toch een stuk afval, dan wordt bekeken of we er nog its anders it kunnen maken. Met de lasersnijder is het mogelijk om zeer kleine stukken te laseren it overschotten van platen.

2

Designverlichting,
met een LANGE LEVENSDUUR

Het maken van duurzame verlichting vraagt om een brede ecologische kijk. Zo werken we bij psmlighting al jaren met materialen van de hoogste kwaliteit om vroegtijdige slijtage en veroudering van onze producten tegen te gaan, de levensduur te verlengen en de vervangingsfrequentie te minimaliseren. We zetten in op demonteerbare verlichting om onderdelen envoudiger te kunnen sorteren en te recycleren. Het resulaat: minder afval, een bevordering van de circulaire economie en een kleinere impact op natuurlijke bronnen.

Sustainability
3

Koper, inox & aluminium

Koper is koud plooibaar en is makkelijk te verwerken. Het is een mooi material met een levendige kleur en een zeer lange levensduur.

Inox is een duurzaam material dat zelfs bij buitengebruik een extra lange levensduur kent.

Aluminium profielen bezitten veel voordelen:

• gemakkelijke verwerking en assemblage
• eenvoudig in onderhoud
• goede warmteafvoer
• lange levensduur
• een laag gewicht

De productie vraagt veel energie, maar daar vond psmlighting een oplossing voor. We gebruiken enkel gecertificeerde aluminium profielen met specifieke eisen rond herkomstaanduiding van het material. Zo verzekeren we het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bij de productie, verminderen we de CO2-impact met 40% vergeleken met het Europees gemiddelde en is de klimaatimpact 78% lager dan het wereldgemiddelde voor aluminiumblokken. Een win-win situatie voor kwaliteit en natuur.

4

LED VERLICHTING, uiteraard

Ledlampen zitten vol ecologische en economische voordelen. Ze zijn:

  • Energiebesparend en efficiènt

  • beter recycleerbaar

  • stoten minder CO2 uit bij de productie

  • worden innovatief doorontwikkeld

  • zijn eenvoudig te vervangen, zelfs door de klant thuis

Lichtstudie en energie-efficientie

We gaan spaarzaam om met energie door weloverwogen verlichting te plaatsen.
Met lichtmanagement en intelligente oplossingen beperken we het energieverbruik en verbeteren we het comfort en de sfeer.
Onze lichtstudies, gemaakt door een professioneel lichtplanner, brengen in kaart waar natuurliike lichtinval en direct of indirect licht elkaar aanvullen. Zo kunnen we energieverbruik beperken zonder aan comfort in te boeten.

5

POEDERCOATEN

Natuurvriendelijker en veiliger.

Poedercoaten is een aantrekkelijke keuze voor een breed scala aan toepassingen, vooral waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid belangrijk zijn.

  • Poedercoatings bevatten geen vluchtige organische stoffen (VOS). VOS in vloeibare coatings verdampen tijdens het droogproces en dragen bij aan luchtvervuiling en kunnen gezondheidsrisico’s vormen voor mens en milieu.

  • Bij poedercoaten wordt het overtollige poeder opgevangen en hergebruikt, wat leidt tot minder afval dan bij traditionele vloeibare coatings.

  • Energiebesparend: poedercoaten kan bij lagere temperaturen worden uitgevoerd dan traditionele coatings. Zo besparen we energie.

  • Poedercoatings zijn over het algemeen duurzamer en gaan langer mee, wat betekent dat objecten minder vaak opnieuw gecoat hoeven te worden.

6

Verpakken ZONDER PLASTIC.
Dat is chic.

Psmlighting neemt bewust afstand van plastic als verpakkingsmateriaal.
We kiezen voor alternatieve en duurzame materialen met een kleinere impact op het milieu, zoals gerecycleerd papier, papiertape en kartonnen dozen. Logisch, als je ziet hoeveel pakjes we per
dag versturen. Maar we doen meer: onze buitenverpakkingen bestaan voor minstens 50% uit gerecycleerd karton en onze binnenverpakkingen uit minstens 30% gerecycleerd materiaal. We verpakken onze producten met een innovatieve en ecologische insteek, zonder af te doen aan hoe ze beschermd worden tijdens het transport.

7

VEILIG OP DE WERKVLOER.
Ook dat is duurzaamheid

Bij psmlighting staat veiligheid voorop. We produceren verantwoord en veilig met de gezondheid en het welzijn van onze werknemers als hoogste prioriteit.
We rusten onze ateliers uit met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen en hanteren strikte protocollen. Dat is gewoon logisch.
We investeren continu in training en bewustwording, in een inclusieve en familiale sfeer. Geen wonder dat veel van onze werknemers lang in ons team blijven.

8

Locale productie. 100% BELGISCH

Duurzaam ondernemen dat is ook lokaal produceren.
In ons atelier in Aalter (België) zorgen we voor kwaliteit dicht bij huis. Door onnodige afstanden te vermijden verminderen we de uitstoot van broeikasgassen en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We selecteren bewust materialen, beperken het langeafstandstransport en innoveren voortdurend het productieproces.

Bovendien produceren we enkel een product als het besteld is. Zo voorkomen we onnodige productie en verbruiken we minder materialen.