Op 1 september 2021 deed een volledig nieuw energielabel voor lampen zijn intrede. Het oude label is dus niet meer van toepassing en dat brengt een aantal veranderingen met zich mee. Wij leggen je even kort uit wat er precies aangepast is op het label voor lampen.
Nieuwe schaal
Het oude energielabel zoals we het allemaal kennen had een schaal van A++ tot E, maar die schaal voldeed niet meer om de laatste nieuwe lampen te classificeren. De schaal werd in het verleden al uitgebreid met A+ en A++, maar het onderscheid in efficiƫntie werd steeds minder duidelijk. Bovendien brachten de plusjes ook verwarring voor de consument met zich mee. Om te kunnen anticiperen op het almaar lagere verbruik van lampen stelde de Europese Commissie nieuwe richtlijnen op omtrent de etikettering.
De nieuwe schaal loopt van A tot G. A is donker groen en is vanzelfsprekend de meest energiezuinige klasse. Voor G geldt het omgekeerde. Deze klasse wordt aangeduid met een rode pijl en bevat de minst energiezuinige lampen. Weg met de plusjes dus, wat vergelijken van lampen in de toekomst eenvoudiger moet maken.
Interpretatie van de nieuwe schaal
Het nieuwe systeem is gebaseerd op nieuwe testmethoden en criteria. Vanuit dat opzicht is het fout om zomaar de oude klassen over te zetten naar de nieuwe. Concreet wil dat zeggen dat een lamp met oude klasse A++ niet zomaar een A krijgt in het nieuwe systeem. Meer nog, er bestaan momenteel nog geen lampen die op het nieuwe label een A zullen krijgen. Zelfs de klassen B en C zijn nog vrij zeldzaam. De nieuwe classificatie laat heel wat ruimte voor technologische vooruitgang zodat er op korte termijn niet nog een herziening moet komen van het label. Zo zal klasse A dus pas in de toekomst bereikt worden.
Over het algemeen kan je aannemen dat lampen met oude klasse A++ in het nieuwe systeem een D of een E zullen krijgen. Lampen die een A+ hadden, zullen terugvallen naar F of G. Dat wil niet zeggen dat die lampen ineens minder zuinig zijn, de criteria zijn gewoon anders en strenger.
Gedetailleerde info via QR-code
Een tweede verandering op het nieuwe energielabel is de toevoeging van een QR-code rechts onderaan. Fabrikanten van LED modules en andere lampen zijn vanaf 1 september verplicht om al hun producten in een databank, genaamd EPREL, te registreren. Langs die weg moeten ze alle info over hun product uploaden zodat er een volwaardige technische fiche kan opgemaakt worden over het product. Via die databank kunnen ze de QR-code voor hun producten genereren die dan op het label komt te staan.
Via de QR-code kom je als consument dus terecht op een website die de Europese Unie beheert. Op de pagina van de lamp waarvan je de QR-code scant met je smartphone, krijg je toegang tot heel specifieke info over de lamp in kwestie. Op die manier kan je twee of meerdere lichtbronnen tot in de details met elkaar vergelijken.
Voordelen
De nieuwe richtlijnen hebben als doel om het label eenvoudiger en duidelijker te maken voor de doorsnee consument. De nieuwe labels laten het toe om makkelijker verschillende lichtbronnen met elkaar te vergelijken via de vereenvoudigde klassen. Ook de info die je verkrijgt via de QR-code is uitgebreider, zodat je niets over het hoofd kan zien en een betere keuze kan maken.
Bovendien is het nieuwe label een hele verbetering naar de toekomst toe. Fabrikanten worden gestimuleerd om nog energiezuinigere producten te ontwikkelen, wat nog performantere toestellen zal opleveren de komende jaren. Dat komt niet alleen ons energieverbruik ten goede, maar bijgevolg ook onze bankrekening.
Geleidelijke overgang
De omschakeling naar het nieuwe energielabel zal niet in 1, 2, 3 gebeuren. Er is een overgangsperiode vastgelegd van 18 maanden, tot 1 maart 2023. Tot die datum kan je dus nog de oude energielabels in de rekken terugvinden. Dit omdat het onnodig veel tijd zou vergen om alle bestaande verpakkingen te vervangen door nieuwe. Naarmate 1 maart 2023 nadert, zullen er wel steeds meer nieuwe labels terug te vinden zijn op verpakkingen van lampen.
Laat je dus niet vangen! Als je twee of meerdere lampen met elkaar wil vergelijken, zorg er dan voor dat je hetzelfde label naast elkaar legt. Hebben de lampen toch verschillende labels, kijk dan naar het energieverbruik uitgedrukt in kWh / 1000 branduren. Deze waarde vind je nog steeds onderaan op het label terug. Het spreekt voor zich dat hoe hoger dat getal is, hoe hoger het energieverbruik is.
We sommen nog even de 3 belangrijkste veranderingen van het nieuwe label op.
De klassen gaan van A tot G. De plusjes zijn verdwenen.
Onderaan het label vind je een QR-code terug.
Naast de letters ENERG bovenaan staat er nu een bliksemschicht.
Geraak je er niet helemaal aan uit? Contacteer ons gerust met je vraag